Χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση αλυσίδων αυτοκινήτου

Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας ανέρχεται περίπου στα 117.000 χλμ, εκ των οποίων το 65% βρίσκεται σε αστικό ιστό και το υπόλοιπο 35% σε υπεραστικό. Οι χιονοπτώσεις πλέον καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι του υπάρχοντος οδικού δικτύου της Ελλάδας δημιουργώντας την ανάγκη της απαραίτητης χρήσης των αντιολισθητικών μέσων για την ασφαλή μετακίνηση.

Τι είναι τα αντιολισθητικά μέσα αυτοκινήτου;

Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όπως οι χιονοκουβέρτες. Ουσιαστικά είναι ένα μέρος που είναι προσαρτημένο στους τροχούς του οχήματος για να ενισχύσει την πρόσφυσή του σε ολισθηρές επιφάνειες όπως το χιόνι και ο πάγος.

Τα πλέγματα χρησιμοποιούνται για την αύξηση της τριβής μεταξύ των κινητήριων τροχών και του οδοστρώματος, μειώνοντας την ολισθηρότητα του αυτοκινήτου. Η «αλυσίδα» συνήθως αποτελείται από χαλύβδινους κρίκους ή άλλα υλικά και σχήματα (π.χ. πλαστικά τακούνια), τα οποία είναι ανθεκτικά στη μηχανική καταπόνηση και αυξάνουν την τριβή με το χιόνι και τον πάγο κοντά στους τροχούς που έρχονται σε επαφή με το δρόμο.

Η τεχνολογία κατέστησε πρόσφατα δυνατή την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών μέσων χιονιού, όπως αντιολισθητικά υφάσματα, με την πρόοδο της έρευνας και της ανάπτυξης. Για να χωρέσουν οι τροχοί, οι αλυσίδες πρέπει να έχουν μέγεθος ανάλογα με τη διάμετρό τους.

Είναι υποχρεωτικό να έχω αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα στο αυτοκίνητο;

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Δ30/Δ5α/73567/Β´ ΦΕΚ 1144/14-03-2022) την περίοδο Οκτώβριο – Απρίλιο κάθε έτους, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών να φέρουν στο αυτοκίνητό τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα.

Κύριος στόχος της απόφασης αυτής είναι «η διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφαλείας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο». Αυτό σε συνδυασμό με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς για να διευκρινιστεί, οι οδηγοί δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες εντός των οχημάτων τους εφόσον οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας ή σε έκτακτες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση τελείως προσωρινών καταστάσεων.

Υπάρχει πρόστιμο αν δεν έχω αντιολισθητικές αλυσίδες / χιονοκουβέρτα;

Όπως προαναφέραμε, είναι υποχρεωτικό κάθε όχημα που κινείται σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας ή Τροχαίας προσωρινά μέτρα εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών, να φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών αλυσίδων και μέσων.

Εφόσον διαπιστωθεί η απουσία τους βεβαιώνεται παράβαση σύμφωνα με σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999).

Το ύψος του διοικητικού προστίμου ανέρχεται στα ογδόντα (80,00) ευρώ.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν στοιχειοθετείται παράβαση εάν δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τα αρμόδια όργανα και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν. Με απλά λόγια αν έχει καλοκαιρία ή αν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάτι η Αστυνομία για την περιοχή που κινείσαι δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις αντιολισθητικά μέσα εντός του οχήματός σου και δε βεβαιώνεται κάποιο πρόστιμο.

Πως επιλέγω τον κατάλληλο τύπο αντιολισθητικού μέσου;

Θα πρέπει να αξιοποιήσεις σωστά όλες τις πληροφορίες για να βελτιστοποιήσεις την αγορά των αντιολισθητικών μέσων του οχήματός σου σε σχέση με τη χρήση αυτών. Τα αντιολισθητικά μέσα ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του ελαστικού, τον τύπο και μοντέλο του οχήματος για τον οποίο προορίζονται.

Φυσικά στην επιλογή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ή συχνότητα χιονιού ή παγετού που καλύπτουν την περιοχή που κινείσαι, η ποσότητα χιονιού / παγετού σε αυτές τις περιοχές και η συχνότητα που μετακινείσαι με το όχημά σου στους προορισμούς αυτούς.
Το οικονομικό κόστος αγοράς είναι σε συνάρτηση όλων των ανωτέρω παραμέτρων και την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Υπάρχουν τρεις επιλογές αλυσίδων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες:

  • Συμβατικές αλυσίδες χιονιού

Αυτές αποτελούν τον πιο παραδοσιακό τύπο των αντιολισθητικών μέσων με την ευρύτερη χρήση τους στην οδικό δίκτυο μας. Είναι αποτελεσματικές, με πολύ καλή πρόσφυση στο οδόστρωμα. Είναι κάπως περίπλοκες στην τοποθέτηση, δημιουργώντας αρκετές φορές αγανάκτηση και πρόβλημα στους οδηγούς, ειδικά αν δεν τις έχουν τοποθετήσει ξανά.

Ο τύπος αυτός αλυσίδας έχει μεγάλη αντοχή ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος ο έντονος θόρυβος που παράγεται κατά την οδήγηση και είναι τοποθετημένες στα ελαστικά οι αλυσίδες αυτού του τύπου.
Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ζημιά στο όχημα, σε περίπτωση κακής εφαρμογής τους. Γιαυτό προτείνεται να έχεις εξοικείωση με τον τρόπο που πρέπει να εφαρμοστούν στους τροχούς του αυτοκινήτου σου.

  • Χιονοκουβέρτες

Τα αντιολισθητικά μέσα τύπου «κουβέρτα» είναι κατασκευασμένα από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Είναι πιο οικονομικές ενώ τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα και είναι ελαφριές ενώ προσαρμόζονται στον τροχό με ελαστικό τρόπο. Ιδανικά για αυτούς που μετακινούνται πολύ συχνά σε χιονισμένο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και για τους κατόχους σπορ αυτοκινήτων με τεράστιες ζάντες και ελαστικά χαμηλού προφίλ. Ωστόσο, πρέπει να πατούν μόνο πάνω σε χιόνι, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, φθείρονται ή σκίζονται εύκολα όταν κινούνται σε καθαρό οδόστρωμα.

  • Αλυσίδες τύπου «αράχνης»

Ο τύπος αυτός αυτός είναι ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω τύπων συνδυάζοντας και την εύκολη και γρήγορη εφαρμογή στα ελαστικά όπως οι χιονοκουβέρτες αλλά και την μεγάλη αντοχή των συμβατικών αλυσίδων. Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται είναι αρκετά εύκολος και ταχύς και κουμπώνουν στη ζάντα πάνω σε ειδικό πιάτο ή μπουλόνι που έχει προτοποθετηθεί.
Είναι βέβαια αρκετά πιο αυξημένη η τιμή αγοράς τους σε σχέση με τους άλλους τύπους αντιολισθητικών μέσων.

Τι προσέχω όταν οδηγώ με αντιολισθητικές αλυσίδες / χιονοκουβέρτες;

Ο τρόπος με τον οποίο οδηγείς το όχημά σου όταν είναι τοποθετημένες στα ελαστικά μας οι αντιολισθητικές αλυσίδες / χιονοκουβέρτες, διαφοροποιείται από τις υπόλοιπη οδηγική συμπεριφορά. Η διαφορά στην πρόσφυση μεταξύ των κινητήριων και των υπόλοιπων τροχών επιβάλει στον οδηγό να κάνει προσεκτικές και απαλές κινήσεις.

Η ενδεδειγμένη ταχύτητα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ./ώρα όταν κινείσαι με αλυσίδες και το 4ο με 50 χλμ./ώρα όταν κινείσαι με χιονοκουβέρτες. Για να μην προκληθεί ζημιά στα αντιολισθητικά μέσα και στα ελαστικά του οχήματος θα πρέπει μόλις σταματήσει η παρουσία χιονιού / παγετού στο οδόστρωμα, να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν μόλις απαιτηθεί.

Πώς τοποθετώ τα αντιολισθητικά μέσα;

Τα αντιολισθητικά μέσα τοποθετούνται και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

Θα πρέπει να βρίσκονται σε κατάλληλο και εύκολα προσβάσιμο σημείο εντός του οχήματος για την άμεση χρησιμοποίησή τους εάν απαιτηθεί. Όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να γνωρίζει ο οδηγός να τοποθετεί όλα τα αντιολισθητικά μέσα πριν αυτό απαιτηθεί σε πραγματικές συνθήκες. Επομένως αφού διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες από τη συσκευασία θα πρέπει να δοκιμάσουμε να τις τοποθετήσουμε κάποιες φορές, προκειμένου να αποκτήσουμε οικειότητα στη χρήση τους.

Ενας ενδεικτικός τρόπος τοποθέτησης τους φαίνεται στα παρακάτω video:

Επισημαίνουμε δε ότι θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
Τέλός τα αντιολισθητικά μέσα με ευθύνη των ιδιοκτητών θα πρέπει να συντηρούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, για να είναι πάντα αποτελεσματική η χρήση τους.

Πώς επιλέγω τις διαστάσεις της αντιολισθητικής αλυσίδας ή χιονοκουβέρτας;

Για να βρω το σωστό μέγεθος της αντιολισθητικής αλυσίδας / χιονοκουβέρτας που θα επιλέξω, θα πρέπει να αρχικά να ελέγξω τις διαστάσεις των ελαστικών μου. Αυτές αναγράφονται στο εξωτερικό μέρος των ελαστικών με τη μορφή ΧΧΧ / ΧΧ / RXX, όπως ακριβώς απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα.

Τα πρώτα τρία ψηφία δηλώνουν το πλάτος των ελαστικών, τα επόμενα δύο το προφίλ του και τα τελευταία δύο μετά το R τη διάμετρο της ζάντας.

Αφού σιγουρευτείς επομένως για τις διαστάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείς αυτόν τον πίνακα και αν εντοπίσεις σε ποιον αριθμό από το 72 – 81 αντιστοιχεί κάνοντας την αντίστοιχη παραγγελία.

Αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες? Τι να επιλέξω?

Παραδοσιακά οι κλασικές αντιολισθητικές αλυσίδες κυριαρχούν στην αγορά ως πρώτη επιλογή αγοράς για την ασφαλή μετακίνησή τους. Οι διαστάσεις των κρίκων ποικίλουν σε 9mm, 10mm, 12mm και 16mm (χρήση σε μεγάλα SUV και βαριά αυτοκίνητα). Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται ενδεικτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Πλεονεκτήματα αλυσίδων

  • Προσιτή τιμή
  • Πολύ καλή πρόσφυση
  • Μεγάλη αντοχή

Μειονεκτήματα αλυσίδων

  • Θόρυβος – έντονοι κραδασμοί
  • Βάρος
  • Απαιτείται εξοικείωση στην τοποθέτηση
  • Πιθανότητα πρόκλησης ζημιάς στη ζάντα αν δεν τοποθετηθεί σωστά

Τα τελευταία χρόνια βέβαια η επιλογή της χιονοκουβέρτας ως επιλογή για αντιολισθητικό μέσο αρχίζει και κερδίζει έδαφος. Η προσιτή τιμή, η ευκολία τοποθέτησής τους και εξαγωγής αυτών είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα, η συχνότητα μετακινήσεων και το γεγονός ότι έχουν πλέον αρκετές διεθνείς πιστοποιήσεις για την αποτελεσματικότητα τους αποτελούν παράγοντες για την αγορά τους και τη χρήση τους για ασφαλή μετακίνηση. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται ενδεικτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χιονοκουβερτών.

Πλεονεκτήματα χιονοκουβέρτας

  • Προσιτή τιμή
  • Εύκολη τοποθέτηση και εξαγωγή
  • Μικρό βάρος
  • Απουσία θορύβου κατά την κίνηση
  • Πολύ καλή πρόσφυση στο χιόνι


Μειονεκτήματα Χιονοκουβέρτας

  • Επιρρεπείς σε φθορά ή σχίσιμο
  • Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δρόμο που δεν έχει χιόνι ή πάγο

Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει αφού συνυπολογιστούν όλοι αυτοί οι παράμετροι.

Για παράδειγμα αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει χαμηλό προφίλ που η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δύσκολο και στην τοποθέτηση αλλά μπορεί να προκαλέσει και φθορές στο αμάξωμα, η χιονοκουβέρτες αποτελούν μονόδρομο. Όπως επίσης αν προτίθεται να τις χρειαστείς για μικρή ποσότητα χιονοπτώσεων σε κατοικημένες περιοχές, τότε ένα σετ από χιονοκουβέρτες είναι ότι πρέπει για σένα.

Αν από την άλλη η μετακίνησή σου θα γίνεται σε πιο δύσκολες συνθήκες με αρκετό χιόνι και πάγο, τότε μια καλή επιλογή θα ήταν οι απλές, συμβατικές αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι να προμηθευτούμε κάποιο αντιολισθητικό μέσο για την ασφαλή μετακίνησή μας σε οδικούς άξονες για τους οποίους έχουν εκδοθεί οι περιορισμοί από τις αρμόδιες Αστυνομικές αρχές.

Η έγκαιρη προμήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται και με εξοικείωση στην τοποθέτησή τους, για να μην βρεθεί κανένας προ δυσάρεστων εκπλήξεων την έκτακτη στιγμή. Με απλά λόγια θα πρέπει αφού προμηθευτούμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ή άλλο μέσο ενδεδειγμένο και πιστοποιημένο για μετακίνηση σε χιόνι και πάγο, να κάνουμε πρόβα κάποιες φορές στον τρόπο που το τοποθετούμε και το αφαιρούμε.

Δείτε την διαθέσιμη Αντιολισθητική Αλυσίδα ή Χιονοκουβέρτα σε προσφορά σήμερα εδώ.